Forumindex
   Profil  •  Vanliga frågor  •  Medlemslista  •  Användargrupper 
 Bli medlem  •  Sök  •  Logga in för att läsa dina meddelanden  •  Logga in


Vad är en berger?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min Berger
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
HundWaktenRegistreringsdatum: 29 juni 2012
Inlägg: 46
Ort: Södra Norrland

InläggPostat: 2012-06-30 16:06:09    Rubrik: Vad är en berger? Svara med citat

Jag har lite frågor som jag hoppas att någon här inne kan svara på :)


Hur mycket aktivering kräver en "normal" berger?

Har de lätt för att lämnas ensam eller är de väldigt flockbundna?

Vilka hälsotester ska föräldrarna ha?

Hur fungerar de överlag med andra hundar eller har de svårt för andra hundar?


Vilka skillnader finns mellan hane och tik?
_________________
.: Hundwakten & Q :.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
FannyRegistreringsdatum: 15 februari 2007
Inlägg: 550
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2012-06-30 17:03:54    Rubrik: Svara med citat

Jag kan börja svara och hoppas på att fler fyller i.

Min egen uppfattning av bergern är att den är väldigt anpassningsbar, men med det sagt absolut ingen soffhund. Min kan klara av en, ett par dagar utan aktivering men då blir det plock och pill i hela lägenheten och självstimulering för hela slanten. Det är väldigt harmlösa grejer han gör, däremot - han kan plocka ur alla sina leksaker ur korgen, han kan bära iväg med saker, han kan hämta godispapper ur en soptunna och gömma i sin bädd, han kan bädda om allas sängar, och så vidare. Helt enkelt grejer som håller honom igång.

Det brukar räcka då med att ta fram klickern och träna en kvart ute eller inne med lite tricks så är han tillfreds. Inte nöjd, men lite mer tillfreds. Något som jag då snarare tycker är mer viktigt än den mentala aktiveringen är att han måste få springa av sig varje dag. Vi går långa promenader där han får gå lös och han går alltid tre, fyra eller fem gånger så långt som jag med tanke på hur mycket han springer fram och tillbaka. Vi har varit ute på sextimmarsvandringar i hård kuperad terräng och efter en halvtimmes vila hemma är han på igen och skulle klara exakt samma sak en gång till - så energi finns det i sådana mängder att det formligen sprutar ur öronen på dem.

Min hund har haft separationsångest när han var yngre, men det berodde på att jag inte tränat in passivitet med honom så han kunde inte slappna av om inte jag var hemma. Då gick han upp i stress, blev orolig och satt och skällde. Men vi tränade bort det och sedan dess har det inte varit några som helst problem. Har inte hört att det ska vara ett särskilt utbrett problem inom rasen, så det kan knappast anses vara ett rasbundet problem :)

Mycket beroende på vad du tänkt göra med din berger är det ju alltid bra att kolla höfterna på föräldradjuren, men också föräldradjurens syskon. Nu är bergern så pass lätt så många anser att det inte är hela världen om en hund får sämre resultat på höfterna, men då får man också ha i åtanke att en berger far runt väldigt mycket, gör väldigt tvära svängar och hoppar och skuttar mycket, så påfrestningarna på höfterna kan ändå bli ganska stora. Och en berger kan leva upp till femton år, så det är ganska många år kroppen är menad att hålla för dem :)

Vad som är viktigast när man tittar efter en berger är mentaliteten, då det förekommer rädslor och nervositet inom rasen. Många individer kan också vara väldigt avogt inställda mot människor och till och med rädd för människor (jag har haft en hund som i yngre ålder var rädd för människor, men vi har kunnat träna bort det med otroligt gott resultat, men då berodde rädslan också mycket på fel grundträning från mitt håll). Så innan man bestämmer sig för valp efter särskilda föräldradjur är det alltid nyttigt att träffa föräldrarna, föräldrarnas syskon och också hundar ur tidigare kullar, för att få en uppfattning om vad det rör sig om för typ av hundar. Med det sagt så är det så klart en försvinnande liten del som detta handlar om - de allra flesta bergerna är sociala, glada, framåt och stabila ;)

Min hund fungerar med "alla" hundar, trots att han varit med om ett par hundattacker som rotat sig djupt hos honom och utvecklat en osäkerhet bland andra hundar. Efter att han blev kastrerad så har hans självförtroende ökat markant och vi har aldrig haft problem att umgås med andra hundar, oavsett ras. Däremot finns det helt klart en förkärlek för vallhundar och vinthundar - raser som gillar att springa, mer än brottas när de leker.

Vill också slå ett slag för att åka till agilitytävlingar och lydnadstävlingar och titta på berger i deras "rätta" element. Många åker på utställningar för att få en uppfattning om dem, men utställningar passar inte många berger då det handlar om att springa runt i en ring och bli tafsad på av en okänd människa. Men på agilityplanen syns verkligen deras rätta natur komma fram och säg den som INTE blir totalt charmad och förtrollad av att se en berger ta sig an en agilitybana ;)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
HundWaktenRegistreringsdatum: 29 juni 2012
Inlägg: 46
Ort: Södra Norrland

InläggPostat: 2012-06-30 18:30:29    Rubrik: Svara med citat

Tack så jätte mycket för ditt svar!

Jag var i Borlänge på den stora tävlingen för ett tag sedan och såg en Berger poil long utanför planen och troligen samma på planen senare men jag fick aldrig tag i ägarna så jag fick prata med de Sad
_________________
.: Hundwakten & Q :.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
gulliga_emelieRegistreringsdatum: 12 februari 2007
Inlägg: 317
Ort: Bolmsö

InläggPostat: 2012-11-28 14:20:29    Rubrik: Svara med citat

Jag svarar utifrån dom hundarna som jag har träffat och själv har (4 st).
En del ligger väldigt högt i stress och aktiverings nivå, medan vissa är helt nöjda med "svensson liv". sen är det lite så att har man börjat träna mycket så vänjer dom sig vid det. rasen är aktiv oftast och det kräver sin ägare Wink

mina hundar är väldigt bundna till mig. min tik som är 8 år är väldigt gnällig och pipig när jag lämnar dom ensamma. är min sambo henne står hon vid dörren länge och väntar på mig. bengt däremot springer till soffan och lägger sig så fort jag gått.

avelsrekommendationer:
http://clubbergerdespyrenees.se/avel/avelsrekommendationer.php

mina hundar tycker att andra hundar är överflödiga. hundar som dom känner tycker dom om, men är mer avvaktande mot främmande hundar. känns inte som om dom är intresserade av dom, mer än att kanske skälla lite på dom Wink magi är grinigare mot andra hundar. är bengt lös funkar han med alla. han är inte lika "vass".

det är stora individuella skillnader inom rasen. magi och bengt är mycket olika trots att dom är mor och son. jag kan varken rekommendera tik eller hane utan titta på just individen.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Min Berger Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
phpBB ©  2001, 2002 phpBB Group :: Template by phpbbmodded :: BremerJunge
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.