Forumindex
   Profil  •  Vanliga frågor  •  Medlemslista  •  Användargrupper 
 Bli medlem  •  Sök  •  Logga in för att läsa dina meddelanden  •  Logga in


En ynka liten fästing....

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
vallhundRegistreringsdatum: 17 april 2008
Inlägg: 156
Ort: Norrtälje

InläggPostat: 2011-05-04 10:55:25    Rubrik: En ynka liten fästing.... Svara med citat

Vallis skrev:
Citerat med tillstånd av skribenten.

"Att leva med en hund som har SLE och RA (fästing!)


Jag vet att detta är långt, men snälla läs. Speciellt ni som är emot att sätta gift på era hundar...

I höstas hade Malte EN fästing. Han hade inget fästingmedel på sig eftersom han hade blivit opererad och huden var alltså "skadad" då. Tyvärr missade jag denna fästing - fästingen från helvetet.

I mitten av februari bröt borrelian ut och han blev trött, fick svårt att resa sig och hälta som vandrade runt på benen. Han fick till en början bara antibiotika, men eftersom han fick svårare och svårare att resa sig, febertoppar och "tappade" ena bakbenet, trillade och stundtals var blockhalt på det benet och ett framben så sattes kortison in så det misstänkes att han fått polyartrit av borrelian. Efter en vecka var han ännu sämre och hade även höga febertoppar som kom på "tre röda". Det blev ytterligare en runda till veterinär och kortisondosen höjdes rejält och trappades sedan ut under fem veckor. Under uttrappningen kom hältan och problemet med att resa sig tillbaka. Mitt i samma veva fick min andra cocker diskbråck igen och jag beslutade att avliva honom och Malte kom då lite i skymundan.

För 1,5 vecka sedan tog jag Malte till veterinären och det togs RA- och ANA-blodprov, då SLE eller polyartrit misstänktes, som skickades för analys. I fredags fick jag första svaret: Malte är RA-positiv. RA = reumatoid artrit = ledgångsreumatism, en mycket ovanlig sjukdom hos hundar. Det bestämdes att vi skulle komma idag för att Malte skulle sövas och de skulle ta ledvätska från hans leder. När jag var där och skulle lämna honom berättade veterinären att Malte även är ANA-positiv = han har SLE.

Det togs ledvätska från båda knälederna och båda carpuslederna och ledvätskan analyserades direkt. Ledvätskan var grumlig (den ska vara klar) och Malte har en skyhög ANA-titer och även bakterier och två olika sorters vita blodkroppar i ledvätskan.

Såväl reumatiska som autoimmuna sjukdomar förekommer sporadiskt hos hund. Reumatiska sjukdomar är förhållandevis sällsynta. De autoimmuna sjukdomarna innebär att immunförsvaret av någon anledning börjar angripa den egna vävnaden. Angreppet riktar sig i varje enskilt fall mot någon viss kroppsvävnad. Det är inte rätt att tala om nedsatt immunförvar eftersom sjukdomen faktiskt innebär en ökad aktivitet i immunförsvaret. Det hela handlar om att någon är fel i immunförsvaret.

SLE

Systemisk lupus erythematosus är en kronisk inflammatorisk sjukdom som hör till de reumatiska sjukdomarna. När man har SLE angriper immunförsvaret av någon anledning den egna kroppen. När man har SLE är processen som tar hand om döda celler störd. Cellrester uppfattas av immunsystemet som främmande och antikroppar bildas. Dessa immunkomplex som innehåller kroppens egna ämnen kan immunförsvaret ha svårt att avlägsna, och de kan i stället fastna i olika organ i kroppen. Immunförsvaret angriper då den egna kroppen, inflammation uppstår och organen som angrips kan bli skadade. På Malte sitter det på lederna. SLE går i skov så långa perioder kommer han att leva ett helt normalt och aktivt hundliv och vissa perioder kommer han troligtvis att vara sämre och ha värk i lederna.

RA

Reumatoid artrit av den typ som hos människor kallas ledgångsreumatism är ovanlig hos djur.

Tyvärr hittar jag inte så mycket fakta om det, kanske för att det är så ovanligt, men i vilket fall så är det samma behandling som mot SLE - kortison.

Behandling:

Han ska nu äta antibiotika i 10 dagar mot bakterierna och kortison på livstid. Kortisondosen ska höjas till det dubbla mot vad han äter nu i 2 månader och sedan ska det trappas ner till en så låg dos som möjligt, eventuellt i kombination med Imurel som tillhör en grupp läkemedel som kallas immunosuppressiva medel och som verkar genom att nedsätta kroppens immunförsvar. Detta för att kunna hålla nere kortisondosen så mycket det bara går.

Allt detta helvete är pga EN fästing som missades och smittade honom med borrelia som i sin tur utlöste dessa hemska och obotliga sjukdomar.

Har ni någon mer info om någon av sjukdomarna, eller egna erfarenheter, så skriv gärna!

Tusen tusen tack till vet. Claes Ålund på Din Veterinär i Ödåkra, Helsingborg, som mycket kompetent och envist löste gåtan.

2011-05-03 19:17:05
Snodden forever"

Sad
_________________
"Brains before beauty"
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
phpBB ©  2001, 2002 phpBB Group :: Template by phpbbmodded :: BremerJunge
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.